Månedens kaffe
November 2014 – Mahembe from Jacobsen & Svart
Rwanda – Mahembe
Roaster: Jacobsen & Svart Kaffebrenneri
Origin: Rwanda
Region: Nyagatare, east province
Cooperative: Mahembe
Producer: Justin Musabyiama
Cultivar: Several types of Bourbon
Altitude: 1700-1900 meters
Process: Washed, sun dried
The cup: Sweet, ripe with notes of black current. Complex, warm with lots of berry.
The coffee cherries are depulped 30% then fermented for 10-12 hours. The coffee is then graded in water cannals and soaked for 16 hours. Finally, the coffee beans are set to dry for up to 21 days, with shade during the hottest part of the day.
Mahembe washing station is privately owned and operated by Justin Musabyimana. Justin was born and raised in Mahembe sector, and began revitalizing his 11,600 tree coffee plantation after returning to his home after the 1994 genocide. In 2008 he decided to process his own cherries instead of selling to neighboring washing stations, which gave him the idea to start constructing his very own station. In his first year of full production, Mahembe’s coffee took 4th place in the Rwandan COE competition. This was a sign of good things to come, as Justin has continued to produce good quality coffee in increased volumes. Mahembe coffee uses an 800Kg/hour Penagos eco-pulper. Fermentation tanks and grading channels follow the pulper, and all drying is done on raised beds. His current capacity is 50 tons of parchment, or 36 tons of green export grade.
Hilsen fra Jacobsen & Svart
Vi kjøpte inn rundt 700 kilo kaffe fra Justin i fjor og bejublet med glede da disse ble tilgjengelig igjen. Ikke bare er kaffebærene fulle av bær og sødme, den har en kompleksitet som tilhører sjeldenheten i kaffeverden. Den har noe unikt å tilby i hver kopp og har en tendens til å være kommersiell uten å gå på akkord med kvalitet.
Bourbon er i utgangspunktet en kaffe vi kjenner fra Brasil. En kaffe som er kommersiel og sannsynligvis 90% av Norges kaffedrikkende befolkning har drukket på et eller annet tidspunkt. Bourbon ble på et tidspunkt importert inn i Rwanda og klarer å tilby en mangfoldighet som jeg ikke trodde kunne eksisere i en slik botanisk art av Coffea Arabica.
-Tony Jacobsen
Biftu Gudina Espresso
Brenneri: Jacobsen & Svart
Land: Etiopia
Område: Agaro, Jimma (1950 moh)
Kooperativ: Biftu Gudina
Prosess: Vasket
Coffea arabica: Viltvoksende kaffebær, semi-ville kaffebær
Foredlingsmetode: Vasket og tørket på hessian klede.
Hilsen fra Jacobsen & Svart
Biftu Gudina er en av kooperativene under NGO programmet. Grunnlagt av Bill Gates med konen. Kaffebønnen skiller seg ut fra klassiske Etiopiske smaker og henter inn deilige nye profiler under «funky» Etiopia vokabularet.
Vulkansk jordsmonn, tradisjonelle Etiopiske tørkemetoder og en unik kaffebønne gir oss en ren og behagelig kopp.
Den fremstår som bæraktig med nypete i smaksregisteret. En anelse jasmin og bergamott skimter gjennom koppen. Ren, slank munnfølelse med lang ettersmak av sitrus som i appelsin, bergamott og bær i syrlighet.
Biftu Gudina i fjor var helt fantastisk. En funky og deilig kopp med kaffe ladet med frekke nyanser som utfoldet seg ved lavere temperaturer. Vi kjøpte opp et nytt parti i år også denne gangen.
- Tony Jacobsen